Spædbarnsterapi

Spædbarnsterapi er en psykoterapeutisk metode, som retter sig mod forløsning af traumer i de tidlige leveår. Har et barn haft traumatiske oplevelser, som det mangler ord for, så kan spædbarnsterapien hjælpe til at den tilbageholdte energi i kroppen bliver frisat. Herved vil barnets symptomer forsvinde.

Ofte er det netop uforståelige symptomer hos barnet, som gør forældre eller andre omsorgsgivere opmærksom på, at barnet kæmper med noget uforløst og besværligt indeni.

Et barn kan være “fanget” i sine symptomer indtil årsagen klarlægges. Barnet kan blive påvirket i forhold til søvn og mad, kan have svært ved at slappe af, kan virke uroligt. Nogle børn trækker sig fra kontakt eller bliver aggressive, bange og triste. Det kan være at barnet mister krafterne til nysgerrigt at gå videre i sin udvikling og opleve sin verden. Barnet kan reagere tilbageholdende eller med psykosomatiske symptomer som ondt i maven eller hovedet. Større børn kan også reagere med gentagelsesadfærd.

Typisk for et tidligt traume er at barnet har oplevet en følelsesmæssig intensitet, som har oversteget barnets kapacitet, dette har skubbet barnet ud af sin være i sig selv og sin naturlige tillidsfulde forbindelse til verden.

Metoden baserer sig på at terapeuten empatisk lever sig ind i de følelser, som barnet måtte have gennemlevet under traumatiske oplevelser. Dette foregår i samarbejde med forældrene, idet det er deres fortællinger om barnet og dets traumatiske livsvilkår, som spædbarnsterapien baserer sig på. Herved gives barnet et sprog for den traumatiske oplevelse og er ikke længere alene i den del af sit indre liv, men kan forbinde sig.

Under opbygningen af spædbarnsterapien er terapeuten støttende overfor de svære følelser, som arbejdet måtte sætte igang hos forældrene. Først når forældrene har fundet plads til egne følelser, inviteres barnet ind i terapirummet, og kan få overleveret sin nedskrevne spædbarnshistorie. Forældrenes opgave er her at møde og rumme barnets reaktioner og følelser og være støttende tilstede for barnet i terapien.

Barnet får af terapeuten fortalt sin historie under en eller flere sessioner.

Ved hjælp af det sprog barnet får givet i terapien, falder barnet tilbage til ind i sig selv og genforbindes til livet og sine omgivelser. Barnets naturlige udviklingskraft vil genoptages. For barnet opleves det som at komme til at høre til igen.

Spædbarnsterapi er en nænsom terapi for børn, men også unge og voksne kan have gavn af at få sin tidlige historie fortalt.

Som voksne glemmer vi nogen gange at selv vores tidlige oplevelser bor i kroppen. Det er aldrig for sent at tage hånd om de små dele i os.

Spædbarnsterapien siger, at alt usagt binder energi, kroppen husker og sprog har integrerende og helende kraft.

Du kan læse endnu mere om spædbarnsmetodens forunderlige univers her: https://spaedbarnsterapi.dk/

og du er altid velkommen til at spørge mig, hvis du oplever at dit barn eller du selv har tidlige traumer i kroppen, som kalder på kontakt.